Auschwitz’ten sağ kurtulan Esther Bejarano ile röportaj

Bundan yetmiş beş yıl önce, 27 Ocak 1945’te, Kızıl Ordu, Alman işgali altındaki Polonya’da bulunan Auschwitz toplama kampını kurtardı. Auschwitz ismi, tarihte insanlığa karşı işlenen en büyük suçlarla eşanlamlı hale geldi. Naziler, 1940-1945 yılları arasında sadece Auschwitz’teki gaz odalarında ve krematoryumlarda yaklaşık 1,5 milyon insanı öldürdüler.

“Auschwitz ve günümüz”: Esther Bejarano ile röportaj

95 yaşındaki Esther Bejarano, bu cehennemden sağ kurtulan az sayıda insandan biri. 15 Aralık 1924’te kilise müzisyeni ve öğretmen Rudolf Loewy’nin kızı olarak dünyaya gelen Esther, Saarland’da büyüdü. Aile, 1936’da Almanya’nın güneyindeki Ulm’e taşındı. Savaşın başlamasının ardından 1941’de Filistin’e göç etme planları başarısız oldu. Naziler, Esther’in anne-babasını 1941’de bugünkü Litvanya’da ve kız kardeşlerini 1942’de Auschwitz’te öldürdüler. Nisan 1943’te Auschwitz’e sürülen Esther, kadın orkestrasının üyesi olarak bu ölüm kampından sağ kurtuldu.

Esther Bejarano, yaşlılığına rağmen hâlâ oldukça aktif. Toplantılarda ve okullarda yaşadığı deneyimleri anlatıyor, “Microphone Mafia” adlı müzik grubunda şarkıcı olarak yer alıyor. Aşırı sağın yükselişine karşı mücadeleyle uğraşıyor ve sığınmacıları savunuyor. Esther, aynı zamanda, 1945-1960 yılları arasında yaşadığı İsrail’in sağcı politikasına da karşı çıkıyor.

WSWS, 10 Şubat 2018’de, Esther Bejarano ile Hamburg’da bir röportaj yaptı ve sahneye çıktığı bir etkinliği kaydetti. Toplumsal Eşitlik İçin Uluslararası Gençlik ve Öğrenciler’in (IYSSE) Almanya sözcüsü Sven Wurm, Esther ile deneyimleri ve bunların günümüzdeki önemi hakkında kapsamlı bir görüşme yaptı. Bu görüşmenin ürünü olan bir saatlik video, uluslararası okurların da izleyebilmesi için artık İngilizce altyazıyla mevcut.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir