Ön sonuçlara göre, Toplumsal Eşitlik İçin Uluslararası Gençlik ve Öğrenciler (IYSSE), Berlin Humboldt Üniversitesi’nde 16-17 Ocak’ta düzenlenen bu yılki öğrenci meclisi seçimlerinde oyların yüzde 3,74’ünü kazandı. İki IYSSE temsilcisi öğrenci meclisine seçildi.
IYSSE, 129 oyla, Sol Parti’nin öğrenci örgütünden (Linke/SDS) sadece 11 oy az alırken; her ikisi de 122 oy alan Yeşillerin öğrenci örgütünden (Grünbolt) ve muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik’in öğrenci örgütünden (RCDS) daha fazla oy elde etti. Büyük bir aygıta ve azımsanmayacak mali kaynaklara sahip olan ve Alman parlamentosunda (Bundestag) temsil edilen siyasi partilerden yalnızca liberal Hür Demokratların (üç temsilci) ile Sosyal Demokratların (Jusos, dört temsilci) öğrenci örgütleri öğrenci meclisinde daha büyük temsile sahip olacak.
IYSSE’nin seçimlerde aldığı oy, geçen yılkinden (192) bir miktar az. Bu, başka şeylerin yanı sıra, bu seçimlere daha fazla listenin katılmasından, dolayısıyla oyların daha geniş bir şekilde dağılmasından kaynaklanıyor. En çok oyu, çeşitli akademik bölümlerden 50 aday çıkaran ve yedi sandalye kazanan Bilimin Gücü aldı (383). Bununla birlikte, IYSSE, seçime, üniversite yönetiminin ve sağcı öğrenci gruplarının ona karşı saldırgan bir propaganda kampanyası yürüttüğü koşullarda katılmıştı.
IYSSE’nin Humboldt Üniversitesi’ndeki sözcüsü Sven Wurm, “Bu bağlamda, sonuç, çalışmamıza verilen güçlü bir onaydır.” diye belirtti ve şunları ekledi: “Üniversite yönetiminin sansürleme çabalarına ve IYSSE’nin medyada şeytanlaştırılmasına rağmen, bizler, kendimizi kampüsteki güçlü bir siyasi güç olarak kabul ettirdik ve devrimci ve sosyalist üniversite grubu olarak tanınıyoruz.”
IYSSE, 23 liste arasında, kampanyasının merkezine temel ve acil siyasi sorunları yerleştiren ve sosyalist bir program uğruna mücadele eden tek gruptu. IYSSE’nin binlerce öğrenciye dağıtılan seçim açıklamasında şunlar belirtiliyordu: “IYSSE, öğrenci meclisi seçimlerine, militarizme ve savaşa, toplumsal eşitsizliğe ve aşırı sağın yükselişine karşı sosyalist bir hareket inşa etmek için katılıyor. Biz, üniversitelerin, birinci ve ikinci dünya savaşları öncesindeki gibi sağcı ve militarist ideolojilerin devlete ait eğitim kamplarına dönüştürülmesine engel olmak istiyoruz.”
IYSSE’nin, “Milliyetçiliğe ve savaşa karşı sosyalist bir perspektif için” başlıklı bir dizi toplantısı büyük başarı elde etti. IYSSE, Alman militarizminin dönüşü başlıklı ilk toplantıda, artan dünya savaşı tehlikesi ile derinleşen kapitalist kriz arasındaki ilişkiyi ele aldı. İkinci toplantıda, aşırı sağın yükselişi ve 1930’ların dersleri incelendi. Doruk noktası, yaklaşık 150 öğrencinin katıldığı, “Karl Marx’ın 200 Yılı: Marksizmin güncel geçerliliği” başlıklı son toplantıydı.
IYSSE, etkisinin gelecekte de büyümeye devam edeceğini düşünüyor. Wurm’un söylediği gibi: “Kapitalist kriz öğrencileri ve genç işçileri radikalleştirdiği ölçüde, IYSSE’nin sosyalist perspektifi gitgide daha ilgi çekici hale gelecek. Savaş, toplumsal eşitsizlik ve diktatörlük gelişmelerine harekete geçmeksizin katlanmaya razı olan azınlığın sayısı giderek azalıyor.”