Üniversitelerde açlık grevleri için eylemler

  1. gününü geride bıraktığımız açlık grevlerine dikkat çekmek ve grevdekilere destek olmak amacıyla bugün İstanbul Üniversitesi’nde oturma eylemi vardı.

Polisler, Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması, anadilde eğitim ve savunma hakkı talepleriyle 700’e yakın tutuklu ve hükümlünün açlık grevi eylemine olan duyarsızlığı da dile getirmek amacıyla düzenlenen oturma eylemi için Beyazıt Meydanı’nda ve meydana çıkan tramvay yolunda sabah saatlerinden itibaren hazırlığa başladılar. Eylemin başlamasına az zaman kala meydanda Toplumsal Müdahale Araçları (TOMA) ve onlarca Çevik Kuvvet polisi hazır bir şekilde beklemekteydi.

Eylem öğrencilerin okul içerisinden, üzerinde “Ölümlerden Başbakan sorumludur” ve “Vebali iktidarın, medyanın, muhalefetin ve hepimizin olacak” yazılı siyah tabutla ana kapıya yürümeleriyle başladı. Ana kapı önünde toplanan öğrencilerin “Ölüm değil çözüm, talepler kabul edilsin” yazılı pankart ve “Anadilde eğitim haktır”, “Tecrit kaldırılsın” afişleriyle gerçekleştirdikleri basın açıklaması öğlen saatlerinde başladı. Eylemde, ayrıca, sık sık “Biji berxwedana li zindana”, “Anadil öldürmez, tecrit öldürür”, “Kürt halkına imha dayatılamaz”, “İçerde dışarıda hücreleri parçala” sloganları atıldı. Destek vermek amacıyla eyleme katılan Ferhat Tunç, basın açıklamasının ardından söz alarak açlık grevlerine yeteri kadar duyarlılığın olmadığını dile getirdi.

Yapılan açıklamaların ardından, grevlerde 52. gün olması dolayısıyla 52 dakikalık oturma eylemine geçildi. Şarkılar ve sloganlar eşliğinde devam eden oturma eylemi, 40. dakikalarında polis ablukası altında kaldı. Polis, eylemin sonlandırılmaması halinde müdahale edeceklerini belirtti. Bunun üzerine Ferhat Tunç’un da araya girmesiyle, oturma eylemi erken sonlandırıldı. Oturma eyleminin ardından polis kordonu içinde Laleli tramvay durağına kadar bir yürüyüş düzenlendi.

Bir eylem de aynı amaçla Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenmek istendi. Ancak, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi önünde yapılmak istenilen eyleme izin verilmedi. Yaklaşık 70 kişinin katılımıyla yapılması planlanan eyleme, üniversitenin güvenlik görevlilerinin engel olmaya çalışması sonucunda öğrenciler ile özel güvenlik görevlileri (ÖGB) arasında arbede yaşandı. ÖGB’lerle yaşanan arbedenin ardından, polis öğrencilere müdahale etti. Kampüs içerisinde ve çevresinde öğrencileri kovalayan polis 45 öğrenciyi gözaltına aldı.

Hükümet, meydanlardaki gösterilerde olduğu gibi, üniversitelerdeki eylemleri de polis zoruyla bastırmaya çalışıyor. Hükümet üzerindeki baskıyı arttırmanın başlıca yolu, içerideki açlık grevlerinin dışarıda düzenlenen kısa süreli açlık grevleriyle değil ama kitlesel gösteri, grev, boykot ve işgal gibi eylemlerle desteklenmesinden geçiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir